Czy w ciąży można jeść kiszonki?
Ciąża to dla kobiety bardzo ważny i specyficzny okres. Zmienia się jej psychika, organizm, a także nawyki żywieniowe. Aby dziecko mogło odpowiednio się rozwijać, konieczna jest zbilansowana dieta, która dostarczy niezbędnych składników zarówno mamie, jak i dziecku. Jednym z najważniejszych elementów, jakie warto wprowadzić do diety, są kiszonki. Ciąża to okres, w którym kobieta ma różne zachcianki żywieniowe. Nic więc dziwnego, że coraz więcej kobiet zadaje sobie pytanie, czy w ciąży można jeść kiszonki.
Co jeść w ciąży?
W trakcie ciąży przyszła mama często może spotkać się ze stwierdzeniem, że je za dwoje. Dużo bardziej odpowiednie powinno być jednak powiedzenie, że kobieta ciężarna je dla dwojga. Najczęstszym błędem popełnianym przez panie będące w ciąży jest jedzenie dużych ilości pożywienia, często nawet podwójnych porcji. Wbrew pozorom, nie jest to dobre, może bowiem prowadzić do otyłości ciążowej, którą później trudno będzie wyeliminować i może wiązać się z wieloma komplikacjami.
Co więc warto jeść w trakcie ciąży? Przyszła mama powinna przede wszystkim zwracać uwagę na jakość wybieranych artykułów i wybierać te najmniej przetworzone. Dieta kobiety ciężarnej powinna więc zawierać nieoczyszczone ziarna zbóż, kasze, orzechy, a także mnóstwo warzyw i owoców pochodzących z ekologicznych upraw. Bardzo ważne jest również, aby z diety wyeliminować puste kalorie pochodzące ze słodyczy, ciast, czy fast foodów. Świetnym pomysłem są również kiszonki. W ciąży jest to szczególnie ważne, dostarczają one bowiem mnóstwa cennych składników, które świetnie wpłyną na mamę i dziecko.
Czy w czasie ciąży można jeść kiszonki?
To pytanie zadaje sobie coraz więcej kobiet. Dieta w ciąży powinna być bowiem zbilansowana i musi dostarczać niezbędnych witamin oraz składników odżywczych. Bardzo dobrym wyborem w trakcie ciąży są wszelkiego rodzaju produkty kiszone. Niezwykle istotnym składnikiem jest pochodzący z kiszonek kwas mlekowy. Wraz z dobroczynnymi koloniami bakterii poprawia on bowiem pracę jelit i zapobiega namnażaniu szkodliwych bakterii.
Kwas mlekowy ma bardzo dużo właściwości pozytywnie wpływających na organizm kobiety ciężarnej. Przede wszystkim poprawia on równowagę kwasowo-zasadową w przewodzie pokarmowym i jednocześnie łagodzi objawy zgagi, która w trakcie ciąży jest niemal nieodłącznym zjawiskiem. Warto również wspomnieć, że w procesie fermentacji powstaje acetylocholina, która korzystnie wpływa na perystaltykę jelit, co w trakcie ciąży jest bardzo ważne.
Kolejną zaletą, jaka płynie ze spożywania kiszonek, jest dostarczanie do organizmu dużych ilości błonnika. Ciężarna kobieta powinna więc pomyśleć o wprowadzeniu na stałe do swojej diety potraw zawierających duże ilości kiszonej kapusty oraz różne soki na przykład z kiszonej pietruszki. Bardzo ważne jest również, że proces kiszenia nie pozbawia warzyw cennych składników mineralnych oraz witamin. Po procesie fermentacji zawierają one nawet dużo więcej witaminy C niż przed.
Czy w czasie ciąży można jeść kiszonki? — zalety
W trakcie ciąży bardzo duże znaczenie odgrywa flora bakteryjna. Dlatego kiszone ogórki czy kapusta dla kobiety ciężarnej to podstawa. Dostarczają one bowiem mnóstwa witamin oraz innych cennych składników mineralnych, które potrafią przetrwać ten trudny dla kobiety okres oraz wspomagają rozwój dziecka. Bardzo dużo kobiet po zajściu w ciążę nie zmienia swoich nawyków żywieniowych, co jest oczywistym błędem. Lekarze zalecają na natychmiastowe włączenie kiszonek do diety, probiotyki w ciąży odgrywają bowiem bardzo dużą rolę.
Kiszone ogórki to jedna z najczęściej spotykanych ciążowych zachcianek. Nie wszystkim warto ulegać, ale tej — jak najbardziej. Zawierają bowiem mnóstwo drobnoustrojów, które pozytywnie wpływają na prawidłową perystaltykę jelit. Ponadto dostarczają cenny kwas mlekowy, który może okazać się dużym wybawieniem zwłaszcza w trakcie ciąży. Kiszonki wzmacniają także system obronny, tak więc, jak najszybciej powinny zostać włączone do diety kobiety ciężarnej.