![](https://malakawka.pl/images/4/2024/06/dziecko-je.jpeg)
Jaka ryba dla niemowlaka?
Etap rozszerzania diety u niemowlaka to bardzo ważny okres, dzięki któremu jadłospis naszego dziecka staje się coraz bardziej różnorodny. Gdy nasz maluch zaakceptuje już warzywa oraz owoce, przychodzi czas na wprowadzenie do jego menu kolejnych produktów, w tym również ryb. Z przygotowanego przez nas wpisu możesz dowiedzieć się, jaka ryba dla niemowlaka będzie najlepsza, wspaniale komponując się z pozostałymi artykułami spożywczymi w nowym menu.
Jaka ryba dla niemowlaka? Na co się zdecydować?
Najlepszym wyborem dla naszego maleństwa będą tłuste morskie ryby, wśród których możemy wymienić śledzie, szproty, łososie norweskie hodowlane czy dorsze. Należą do nich również sardynki, morszczuki, a także pstrągi hodowlane. Maluszkowi może także przypaść do gustu halibut, jednak najważniejsze, abyśmy podawali mu bezpieczne ryby, pochodzące od zaufanych i sprawdzonych dostawców.
Szczególną uwagę musimy przywiązać do tego, by wybierane przez nas produkty nie zawierały w sobie pozostałości różnego rodzaju zanieczyszczeń, takich jak rtęć - w ilościach nader wysokich dla młodego organizmu naszego dzidziusia.
Ile rybki podawać dziecku?
W początkowych etapach wprowadzania ryb do diety naszego dziecka warto, abyśmy serwowali ją nie więcej niż raz w tygodniu. W tym okresie powinniśmy bacznie obserwować reakcje dziecka i sprawdzać, czy na ciele nie pojawiają się żadne niepokojące krostki, czy zaczerwienienia. Jeśli nasz maluch dobrze toleruje rybę, nie wykazując objawów alergii, możemy zwiększyć jej udział w codziennym jadłospisie, podając artykuł spożywczy od 1 do 2 razy w tygodniu.
Jakich ryb unikać w menu niemowlęcia?
Urozmaicając dietę naszego potomka, powinniśmy unikać ryb drapieżnych oraz ryb z puszki, w różnego rodzaju marynatach. Nieodpowiednie będą także produkty wędzone czy paluszki rybne. Ponadto nie należy podawać dziecku ryb surowych lub marynowanych, które nie były poddane obróbce termicznej. Do gatunków, których nie zaleca Instytut Żywności i Żywienia możemy zaliczyć rekina, miecznika, makrelę królewską, węgorza amerykańskiego, śledzia bałtyckiego wędzonego, płytecznika, łososia bałtyckiego wędzonego bądź szprotkę wędzoną.
Do jadłospisu maluszka nie powinniśmy wprowadzać także pangi, szczupaka, tilapii oraz gardłosza atlantyckiego. Natomiast maksymalnie raz w tygodniu możemy karmić niemowlę karpiem, okoniem, śledziem czy żabnicą.
Dlaczego warto wprowadzić ryby do menu niemowlęcia?
Ryby stanowią część zbilansowanej diety, dostarczając naszemu dziecku wielu niezbędnych składników odżywczych. Są źródłem białka, witaminy D oraz B12, kwasów tłuszczowych omega-3, a także żelaza i innych minerałów. Dzięki odpowiedniej dawce dozwolonych dla najmłodszych ryb zadbamy o prawidłowy rozwój naszych dzieci, skutecznie rozszerzając ich jadłospis.
Od kiedy podawać niemowlakowi ryby?
Ryby powinny zagościć w menu naszego dziecka już po szóstym miesiącu życia, jednak wszystko powinno odbywać się zgodnie z zaleceniami specjalistów. Musimy pamiętać o wprowadzaniu do jadłospisu maluszka odpowiedniej ilości produktów w formie dostosowanej do jego rozwoju.
Jeśli obawiamy się wystąpienia u niemowlęcia reakcji alergicznej, warto skonsultować się z lekarzem, a po podaniu ryby bacznie przyglądać się dziecku, jego zachowaniu, a także obejrzeć, czy na skórze nie pojawiają się żadne zmiany. Uczulenie na ryby nie jest powszechne, a ich regularne spożywanie w pierwszym roku życia nie wpływa na zwiększenie ryzyka wystąpienia alergii u maluszka.
Jaka ryba dla niemowlaka? Podsumowanie
Wybór odpowiednich ryb dla niemowlęcia to niełatwe zadanie. Dla najmłodszych najlepiej sprawdzą się tłuste oraz chude ryby morskie, które warto podawać 1-2 razy w tygodniu. W celu urozmaicenia diety naszego dziecka powinniśmy zdecydować się na karmienie go śledziami, sardynkami, szprotkami, flądrą, dorszem, czy makrelą atlantycką.
Tłuste ryby są najlepszym źródłem DHA, bogactwem białka oraz innych składników odżywczych, pozytywnie wpływających na rozwój naszego potomka.